Împușcarea ursulețului de la Sibiu, o acțiune pe cât de inutilă, pe atât de iresponsabilă

S-a comentat mult în ultimele zile pe marginea subiectului împușcării ursulețului de la Sibiu, și pe bună dreptate indignarea oamenilor este total justificată.

Ca persoană care am coordonat zeci de astfel de capturări de urși în mediul urban, pe străzile Municipiului Brașov, vă pot spune că întreaga acțiune a fost un haos total, dându-se dovadă de o totală lipsă de coordonare a factorilor implicați. Și era normal să se întâmple așa, având în vedere că în România nu există foarte multe persoane specializate în asemenea acțiuni, după cum trebuie să remarcăm faptul că nu există proceduri sau reglementări legale care să poată fi aplicate în asemenea cazuri.

Vă spun aceste lucruri ca o persoană care s-a confruntat ani de zile cu acestă situație, în care trebuia să aleg tot timpul între siguranța cetățenilor și a oamenilor pe care îi coordonam sau siguranța și viața ursului care așa cum știm cu toții este o specie protejată de legislație, și orice s-ar fi întâmplat cu acesta sau cu vreun cetățean de pe stradă care ar fi fost atacat aș fi răspuns penal.

De ce spun aceste lucruri? Pentru că trebuie să întelegeți faptul că în astfel de situații, autoritățile se bâlbâie, tocmai datorită lipsei unui cadru legal care să stipuleze foarte clar cine, cum, și în ce fel trebuie să intervină. Dacă este să luăm pe rând autoritățile care au intervenit și la Sibiu, veți vedea că din punct de vedere legal nu prea aveau ce să facă, întrucât vânătorii nu au competență și dreptul de a acționa decât în mediul silvatic, adică în păduri, nicidecum în mediul urban, poliția conform legislației noastre nu are competențe și nici norme pentru a captura un animal sălbatic care gonește prin oraș, ei putând doar să îndepărteze populația din zonă, Direcția Sanitar-Veterinară nu deține armament pentru tranchilizare și autorizații de folosire a acestora și cel mai probabil, nici personal instruit care să poată folosi acest armament în regim urban. Din câte am văzut, la fața locului fusese un angajat de la grădina zoologică care nu a putut sau nu a avut curajul de a se apropia suficient de urs pentru a efectua tranchilizarea acestuia, iar omul nu trebuie condamnat întrucât una este să tranchilizezi un animal aflat în cușcă și alta este să trebuiască să te apropii de un animal liber care nu știi cum poate reacționa mai ales având în vedere gradul de stres din acel moment, după ce fusese hăituit prin tot orașul.

De aceea spun că o astfel de acțiune nu este ușor de gestionat, însă este la fel de adevărat că circumstanțele în care s-au derulat evenimentele puteau foarte ușor să ducă la capturarea în siguranță a ursulețului.

Era de ajuns ca odată prins în acea curte, să se închidă poarta iar persoana care deținea arma cu tranchilizant, din mașina poliției să fi tranchilizat ursul. Situația ar fi fost rezolvată cât se poate de simplu, omenește și nu am fi fost din nou blamați în lume.

Am văzut pe canalele de televiziune modul în care au gestionat autoritățile canadiene o astfel de situație. Felicitări lor, însă trebuie să arătăm că și noi suntem în stare să gestionăm astfel de situații, că am făcut-o, într-un mod profesionist și că nu suntem barbarii Europei. Tocmai de aceea m-am hotărât să postez un filmuleț cu una din acțiunile pe care le-am coordonat, pentru a demonstra că într-o situație mult mai periculoasă și cu un grad mult mai mare de risc, a putut fi capturată în viață o ursoaică de aproape 300 Kg, de pe acoperișul unei clădiri cu trei etaje, ziua în amiaza mare la orele 10 în plin centrul Municipiului Brașov, ursoaică ce era însoțită de un pui.

Așa cum am spus, este doar una din multele acțiuni pe care le-am coordonat fără nici un fel de incident, și de fiecare dată urșii au ajuns acolo unde le este locul, în păduri.

Situațiile nu pot fi comparabile decât din perspectiva faptului că urșii se aflau liberi prin oraș, însă spre deosebire de cel de la Sibiu, ursoaica capturată în viață împreună cu puiul, a fost un caz mult mai grav.

Este clar că cei care au gestionat această poveste, nu s-au priceput, nu au avut instrumentele legale la îndemână și au acționat heirupist.

Bărbulescu Flavius

Director General al Asociației „Direcția pentru Monitorizarea și Protecția Animalelor„

Urmăriți filmarea capturării ursoaicei, cu mențiunea că filmul este needitat și necenzurat (conține cuvinte și expresii vulgare)

Sursa: PROTV

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s